milton-erickson-education

Kako pomoći drugima – Milton Erickson

Ova priča je o radu dr Eriksona koji je imao izvanredne rezultate na polju porodične psihoterapije.

Jedan pacijent je ušao u kancelariju doktora Eriksona, koji je inače bio u invalidskim kolicima, patio je od disleksije i ponovo pojavljenog polija koji ga je u ranom detinjstvu prikovao za krevet.

Pacijent je rekao da je hronično depresivan i da mu nema pomoći, sa čime se doktor Erikson u potpunosti složio. „Gospodine, pošto vidim da Vama nema pomoći, da ste hronično depresivna osoba, recite  Vi meni, hoćete li da zaradite neki novac?“ rekao je dr Erikson.

Na šta je pacijent zbunjeno postavio pitanje: „Kako?“

„Telefonska kompanija mi je predložila da pronađem osobu da popiše broj antena na krovovima u našem kvartu.“

Pacijent je prihvatio i nakon nekog vremena šetnje i gledanja u krovove kuća primetio je da mu se menja raspoloženje.

Kako postulati edukacija  dovode do promene?

Pričom iznad se potvrđuje postulat na koji se oslanja edukacija. Da um, telo i emocije čine celinu. (Ova rečenica kao i svi aksiomi edukacija će biti link koji vodi na objašnjenja šta je to tačno). Kao što je svojim radom to doktor Erikson i dokazao u ovom primeru.

Sad probajte da budete srećni i da  spustite glavu gledajući u pod ili pak neraspoloženi gledajući u krovove kuća i oblake. Kao što je i pacijent dr Eriksona posle određenog vremena gledajući u krovove kuća shvatio da depresije više nema. Nakon toga je uleteo u kancelariju dr Eriksona rekavši: “ Doktore izlečen sam….“

Zamisli osmeh dr M. Eriksona i zapitaj se da li želiš da na taj način utičeš na sebe i druge i da naučiš značenje poznate rečenice doktora „Od ljudi dobijemo tačno ono što hoćemo na način koji njima odgovara“.

milton-erickson-education

Ko je dr Milton Erikson (1901-1980) ?

Američki psihijatar i jedan od najtalentovanijih terapeuta dvadesetog veka, specijalizovan za medicinsku hipnozu, Milton Erikson je dobio svetsko priznanje kao najveći psihoterapeut lekar. Njegov pristup izmenjenim stanjima svesti leži na osnovi smera, poznatom kao Ericksonian hipnoza. Eriksonove ideje, metode i tehnike, počele su da dominiraju u modernoj psihoterapiji i imaju značajan uticaj na sve nauke.

Miltonu Eriksonu od rođenja je uskraćeno pravo percepcije boja, kao i mogućnost da razlikuje zvuke u visini i nije bio u stanju da razume melodiju. Kao dete patio je od poremećaja procesa čitanja i disleksije i u dobi od sedamnaest godina Milton je dobio polio (paraliza). Ali bio je u stanju da vodi ispunjen život samo zahvaljujući razvijenoj sopstvenoj sposobnosti rehabilitacije. Međutim, za pedeset godina, metod je prestao da daje rezultate, pa je tokom poslednjih godina njegovog života bio vezan za invalidska kolica, trpeći stalne i jake bolove i bio je delimično paralizovan.

Erikson je napisao nekoliko knjiga, od kojih je najpoznatija knjiga “Moj glas će ići sa vama“, koja je u suštini zbirka priča psihoterapije. Nadaleko poznate su i neke druge knjige: “Strategije psihoterapije“, “Februarski čovek” , Hipnotherapija i razvoj samosvesti “, “Hipnoza realnosti”, i druge.

On je razvio široku upotrebu terapijske metafore i priče, kao i hipnoze i skovao termin – kratka terapija za svoje metode rešavanja terapijske promene u relativno nekoliko sesija. Kroz konceptualizovanje nesvesnog, kroz principe interesovanja, odgovora i učenja, sasvim izdvojenog od nivoa svesti, dokazivao je izvanrednu kreativnost i izvanrednu sposobnost pronalaženja pozitivnih rešenja kroz nesvesni um. U savremenom dobu metoda Miltona Eriksona najčešće je korišćena u edukacijama (koje se delom zasnivaju na njegovim metodama rada), ali se i sama hipnoterapija, nazvana  Konverzacijska hipnoterapija nalazi ponovo u ekspanziji.

Bio je i ostao poznat po svojoj sposobnosti da pomogne pacijentima da ostvare potrebne promene. Kroz konceptualizovanje nesvesnog kao sasvim odvojenog od svesnog uma, on je učio da je nesvesni um kreativan, da može da stvara rešenja…

Edukacija AP se dobrim delom oslanja na rad i primenjive principe rada dr Miltona Eriksona.

#alfaprojekat

Call Now Button